Actueel

Leven en werk van Tjikkie Kreuger

Leven en werk van Tjikkie Kreuger 13-01-2018


zaterdag 13 januari t/m zaterdag 10 februari 2018.

Begin 2017 overleed geheel onverwacht Tjikkie Kreuger op 75-jarige leeftijd en liet haar dierbaren en vele kunstwerken achter. Zij volgde in Leeuwarden de kunstnijverheidsopleiding waar zij in aanraking kwam met de Egyptische kunst uit het faraotijdperk. Kreuger raakte gefascineerd en ondernam een groot aantal reizen naar o.a. Marokko, Egypte en Libië. Terug in Knegsel zette ze die belevingen om naar bronzen beelden van trekkende nomaden en dansende Berbervrouwen.

Galerie Hans Persoon heeft in samenwerking met dochter Amerens Hedwich en partner Frans Baltussen een posthume  verkooptentoonstelling ingericht die de sfeer van Tjikkie’s leefwereld ademt. Er zijn bronzen Wachters, Berbervrouwen en Windgodinnen, maar ook elementen uit haar interieur. Daarnaast is er ook aandacht voor een ander aspect van haar oeuvre: halssieraden die ze maakte van edelstenen, glazen kralen en objecten, souvenirs van haar vele reizen. Er worden diverse colliers gepresenteerd.

Naast het werk van Tjikkie toont haar dochter Amerens Hedwich  haar fotowerken. Amerens is professioneel fotograaf. Haar opleiding heeft zij genoten aan de Rietveld Academie en de Fotoacademie in Den Haag. Tussendoor heeft zij vele reizen gemaakt. Van Brazilië tot Nieuw Zeeland en van Libië tot Mongolië.  Tijdens de expositie toont Hedwich de serie "Stillibben ut it paradys" (Fries voor  "Stilleven uit het paradijs') met objecten uit het atelier van Tjikkie Kreuger.

Deze serie is tot stand gekomen tijdens haar  verblijf in haar moeders huis. Naast de stillevens toont zij ook impressies van de groene natuur in Nieuw Zeeland.
 
De opening van deze moeder/dochter tentoonstelling zal plaatsvinden op zaterdag 13 januari 2018 om 15.00 uur.

Terug naar overzicht