Actueel

Zomerpresentatie Carl Soete Henk van Vessem Cher Mattijssen Harry de Leeuw

Zomerpresentatie Carl Soete Henk van Vessem Cher Mattijssen Harry de Leeuw 25-06-2016

van zaterdag 25 juni t/m zaterdag 27 augustus 2016

De stad is voor de Belgische Carl Soete een speeltuin aan tekens, symbolen, vormen en kleuren. Het samenspel van dit alles geeft een kleurige en dynamische sfeer. Zijn schilderwerken bruisen van energie en vertolken de dynamiek en de levendigheid van de stad, in een sliert van wat de koplampen van aan- en afrijdende en kruisende wagens zouden kunnen zijn. Of het felle licht van reclamepanelen die de bovenhand halen op de oplichtende vensters en straten rondom. Het is het licht van het vroege ochtendgloren of van de avondgloed of van de drukke bezigheid overdag.

Henk van Vessem is een kunstenaar die schildert met een groot gebaar in sterk contrasterende kleuren. De voorstellingen op de doeken zijn met verf en paletmes gebeeldhouwd tot expressionistische landschappen, waarin geen velden of wegen te bekennen zijn, maar wel de tekens van bespiegelingen van mentale aard. Tijd, ruimte en materie worden in de kunst van Henk van Vessem tot exponenten van innerlijke verbeelding.

De bronzen figuren van Cher Mattijssen balanceren tussen figuratie en abstrahering. ‘Gestileerd figuratief’ noemt Mattijssen haar werk zelf. Mensfiguren zijn duidelijk herkenbaar maar detaillering is weggelaten, hetgeen de beelden spannend maakt. De zeggingskracht ligt in het grote gebaar; de houding of het lichaam spreekt boekdelen. De kleinere bronzen zijn vrolijk en ontroerend. Doordat Mattijssen de sporen van het boetseren zichtbaar laat, zorgt de schaduwwerking voor een levendige huid

Het werk van Harry de Leeuw valt onder het lyrisch realisme met als inspiratiebron landschap en architectuur. Hij zoekt daarin naar een sfeer die verleidt tot herinneringen en verhalen.In zijn bouwwerken laat de Leeuw zich vaak leiden door de Romaanse architectuur. Door de eenvoud en weinig decoraties komen de compositie en de vorm van een gebouw het sterkst naar voren. Volgens de Leeuw geeft landschap een gevoel van vrijheid en rust. Water, bergen, bomen en weidse open gebieden zijn elementen van het landschap die hem aanspreken en waardoor hij zich laat inspireren.


Luuk van Binsbergen gebruikt voor het maken van zijn sculpturen voornamelijk een kettingzaag. Negentig procent van het werk doet hij met deze machine. Alleen voor de kleine details gebruikt hij andere apparaten. Het werken met een kettingzaag vergt precisie, concentratie – wat is weggezaagd kan er immers niet meer aangeplakt worden. De energie en de kracht die in de kettingzaag zitten zorgt ervoor dat hij zelf ook met energie en kracht moet werken – en die energie en kracht probeert hij dan ook in zijn sculpturen over te brengen.

Terug naar overzicht